
15 lecie marki Primavika
data: 23 grudnia 2013
W tym roku mija 15 lat odkąd działalność rozpoczęła marka Primavika. Specjalizując się w produkcji żywności wegetariańskiej i ekologicznej, marka dociera do coraz szerszej grupy odbiorców, którzy świadomie wybierają to, co dla zdrowia najlepsze.
Inicjatywa założenia firmy Primavika wynikła z zainteresowania obecnego prezesa firmy – Pawła Skrzypczaka wegetarianizm oraz zdrowym odżywianiem. Już od początku lat siedemdziesiątych dostrzegł problem z dostępnością produktów oraz świadomością ludzi na temat tej diety. Rozpoczął współorganizować programy mające na celu przekazanie wiedzy na temat właściwego wyboru pożywienie oraz sposobów jego przygotowania.
Początki firmy Primavika
Firma Primavika powstała 28 października 1998 roku w wynajętym zakładzie przetwórstwa owoców i warzyw w Lutomiu (gmina Sieraków). Na początku uruchomiona została linia dań obiadowych takich jak Fasolka w pomidorach, Soja w pomidorach czy Cieciorka w pomidorach, a już rok później oferta została wzbogacona w pasty do smarowania pieczywa (Pasta sojowo pomidorowa, pasta warzywna z soczewicą, pasta warzywna z cieciorką, pasta pomidorowa z cieciorką) oraz o masła orzechowe w różnych smakach. W roku 2000 rozpoczęto produkcję paprykarza wegetariańskiego, który okazał się najlepiej sprzedającym się produktem.
Rozwój działu handlowego
W marcu 2000 roku zakupiliśmy na własność wynajmowany dotychczas zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego w Lutomiu, a rok później zatrudniliśmy nową osobę do działu handlowego, która odpowiedzialna była m.in za pozyskanie nowych odbiorców jak również uruchomienie naszego sklepu internetowego.
Kolejne lata obfitowały w produkcję nowych wyrobów wegetariańskich,a rok 2004 stał się dla nas pomyślny. Oprócz prężnie rozwijającej się dystrybucji naszych produktów – nawiązaliśmy współpracę z wieloma znanymi firmami.
Certyfikat „Najlepsze w Polsce”
Na początku 2005 roku uruchomiliśmy nową linię produktów z certyfikowanych upraw Ekologicznych, a w lutym zatrudniliśmy pana Tomasza Sobczyka – dyrektora do spraw handlowych. Miesiąc później zostaliśmy laureatem III Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów „Najlepsze w Polsce” uzyskując tym samym certyfikat za produkt Masło Orzechowe.
Wyróżnienie AGF Polska oraz dania obiadowe „Weguś”
W 2006 roku na III Międzynarodowych Targach Owoców i Warzyw AGF Polska otrzymaliśmy wyróżnienie za Bio-żywność, dania obiadowe i pasztety do smarowania pieczywa jako alternatywna pasztetów mięsnych.
Rok później wdrożyliśmy do produkcji nową linię dań obiadowych pod nazwą „Weguś” na bazie białka pszennego oraz Musztard w jakości BIO, z których Pulpety w sosie pomidorowym w krótkim czasie zdobyły pierwsze miejsce w sprzedaży dań obiadowych!
Kolejne lata to m.in modernizacja całkowita zakładu produkcyjnego, w tym również zakupienie bezdotykowej drukarki do automatycznego drukowania daty i numeru partii, zakup etykieciarki oraz wzbogacenie oferty o kolejne produkty z serii „Weguś” .
W 2011 roku otrzymaliśmy wyróżnienie w Konkursie „Efektywna Firma” oraz w Konkursie „Gepard Biznesu”, a rok później wprowadziliśmy kolejne linie produktów:
- pasty drożdżowe (Subtelna cebula, Smaczny Pomidor, Dumna Papryka, Grzyby Shiitake oraz wonne zioła
- hummusy (Hummus Naturalny, Hummus Oliwkowy, Hummus Paprykowy
- linie ekskluzywną ( Masło Migdałowe, Masło Sezamowe słodzone Agawą, Tahini Naturalne)
- linia ketchupów BIO (Ketchup Łagodny oraz Pikantny)
Ciągle pracujemy nad poszerzeniem gamy naszych produktów, czego przykładem są najnowsze produkty – Ketchup bez cukru dla dzieci BIO, Pulpety w sosie Greckim oraz Koncentrat pomidorowy BIO bez cukru.
Dziękujemy wszystkim naszym Klientom, partnerom i przyjaciołom za wsparcie w prowadzeniu naszej działalności i we wspólnym zaangażowaniu w promowanie zdrowego trybu życia i odżywiania.