Menu

Primaświat

Zapraszamy do zdrowego świata Primaviki!

Arabska uczta

data: 15 września 2013

Szynka, żółty ser, pasztet, jajko  i tak w kółko… może i smaczne, ale czy na pewno zdrowe? Jeżeli masz ochotę na odmianę i przełamanie tradycyjnych smaków, spróbuj specjału Kuchni Bliskiego Wschodu – hummusu.

Ta przepyszna pasta powstała z połączenia cieciorki, sezamu, oliwy i przypraw. Charakterystyczny smak i aromat sprawia, że jest ona  prawdziwym przysmakiem dla amatorów orientalnych pyszności. Ale i Ty z pewnością ją polubisz, ponieważ tę przekąskę można serwować na wiele sposobów. Na wschodzie hummus najczęściej podawany jest z chlebkiem pita, ale idealnie nadaje się też do smarowania pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego. Szczególnie smaczne kanapki na bazie hummusu to te z dodatkiem ostrej papryczki chili i pieprzu cayenne lub nieco łagodniejsze z oliwą i awokado lub serem typu cheddar. Świetny dip, idealny do maczania warzyw lub polania tortilli otrzymamy po rozcieńczeniu hummusu wodą z odrobiną cytryny. Taka niecodzienna przekąska z pewnością zachwyci swoją oryginalnością a także smakiem Twoich bliskich i przyjaciół. Poza niewątpliwymi zaletami smakowymi, egzotycznością i różnorodnymi możliwościami podania hummus jest też źródłem witamin, składników mineralnych, białka i błonnika. Zawarte w nim żelazo, kwas foliowy, potas, wapń i magnez, a także witaminy E i C oraz B sprawiają, że jest  prawdziwą bombą mineralno – witaminową, od której warto rozpocząć dzień. Ale to jeszcze nie wszystkie zalety tej oryginalnej pasty, kropką nad i jest fakt, że ma ona niewiele kalorii – w 100 gramach jest ich tylko 180.

Z pewnością polubisz hummus, jeśli go spróbujesz. Słoiczek z tym specjałem możesz zabrać wszędzie: na piknik, do pracy, na uczelnię i tam urządzić sobie prawdziwie arabską ucztę.

Share This