
Cudowna cieciorka
data: 15 września 2013
Cieciorka, ciecierzyca, garbanzo, groch włoski, choć nazw kilka, jej bogactwo wartości wciąż takie same. Czy to możliwe, że te małe ziarenka przypominające wyglądem orzech laskowy są aż tak cudowne oraz wartościowe i mogą z powodzeniem królować w naszej kuchni?! Oto kilka faktów. Głównym walorem cieciorki jest to, że zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, które doskonale zastępuje mięso. Bogactwo składników mineralnych i witamin jest również zaskakujące. Fosfor, potas, wapń, magnez, kwas foliowy, większość witamin z grupy B, błonnik a także żelazo, którego wartość przewyższa wszystkie inne warzywa strączkowe, już czyni cieciorkę wyjątkową rośliną. Ale to nie wszystko. Zdecydowanie wzmocni ona naszą odporność, pomoże obniżyć poziom cholesterolu, poprawi wygląd naszej skóry i włosów, a także … działa jako afrodyzjak! Jeśli do tego wszystkiego dodamy jej walory smakowe i bogate menu, które oferuje, czyż nie nazwiemy jej cudowną ! Począwszy od zup z jej udziałem, przez kotlety, sosy, pasty i pasztety, na sałatkach i kiełkach kończąc.
Cudowna cieciorka.
Koniecznie spróbuj i przekonaj się sam!