
Mały Roślinożerca
data: 23 lutego 2015
Zapraszam na wykład odnośnie żywienie dzieci na diecie roślinnej.
Budzi ona wiele wątpliwości. Przede wszystkim martwimy się, czy dostarczamy naszemu potomstwu wszystkich potrzebnych składników odżywczych koniecznych dla prawidłowego rozwoju?.
W ciągu 3 godzin postaramy się przytoczyć kilka kwestii dotyczących odżywiania dzieci wegetariańskich w wieku przedszkolnym.
Przedstawimy najlepsze źródła ważnych i potencjalnie niedoborowych składników w diecie roślinnej. Powiemy przy okazji, czego dzieciom nie należy podawać, na co trzeba uważać przygotowując posiłki dla malucha, oraz jak prawidłowo zbilansować dietę dziecka.
AGENDA SPOTKANIA
1. Badania dotyczące żywienia dzieci w wieku przedszkolnym na dietach roślinnych i konwencjonalnych – Joanna Lotkowska
2. Źródła białka w diecie dziecka oraz kontrowersyjna soja – Małgorzata Sobczyk
3. Źródła tłuszczu w diecie dziecka – Ewa Twardowska
4. Źródła krytycznych witamin i składników mineralnych (b12, d, b2, Ca, Fe, Zn, Se, I, Mg) – Jowita Nesterowicz
5. Czego dzieciom nie należy podawać/ na co uważać – Magda Maliszewska
6. Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci – Iwona Kibil
7. Podsumowanie, omówienie porcji i wskazówek przy planowaniu jadłospisu dla dzieci w różnym wieku – Anna Grudzińska
Więcej informacji odnośnie wykładów znajdziesz na: www.wegecentrum.pl