
Zapraszamy na warsztaty
data: 16 grudnia 2014
Dieta wegańska dla każdego – trening od podstaw!
Dieta wegetariańska ma wiele plusów m.in. wegetarianie są szczuplejsi, rzadziej chorują na choroby układu krążenia, nadciśnienie oraz cukrzycę typu II.
Decydując się na dietę roślinną, na pewno usłyszałeś od znajomych lub rodziny, pytania typu „co ty w ogóle jesz? Skąd bierzesz białko oraz czy nie zabraknie ci żelaza?” Wiemy, że różnorodna i dobrze zbilansowana dieta zapewnia wszystkie składniki odżywcze, jednocześnie ze względu na tryb życia, wszyscy jesteśmy narażeni na niedobory.
Poznaj sposoby na efektywne planowanie posiłków, łączenie składników na diecie roślinnej. Na pewno wiesz że niedobór białka to straszak na wegetarian, ale czy wiesz ile białka to dla ciebie jest w sam raz? Czy suplementy są niezbędne do osiągnięcia pełni zdrowia? Czy dieta wegetariańska musi być droga i obfitująca w rzadkie zagraniczne rośliny jak komosa i wodorosty?
Jak przetrwać na rodzinnej imprezie i na mieście, czy frytki i sałatka (z majonezem J) to jedyne opcje?
Jak przygotować się na konfrontację z zaciętym mięsożercą (przewidujemy zajęcia praktyczne, przygotujcie się na małe warsztaty teatralne)?
Czy dieta wegetariańska jest czasochłonna i czy trzeba godzinami stać w kuchni – rozwiązania dla zapracowanych wegan.
Czego dowiesz się na warsztatach:
1. dieta roślinna – jakie są aspekty zdrowotne (korzystne oraz zagrożenia)
2. białko roślinne – skąd czerpać, ile jeść, z czym łączyć (plus ćwiczenia indywidualne)
3. tłuszcze roślinne – które wybierać, ile jeść, w jakich proporcjach, z czym łączyć (plus ćwiczenia indywidualne)
4. węglowodany – które wybierać, z czym łączyć, znaczenie cukrów
5. składniki mineralne i witaminy – gdzie szukać, ile jeść, na co zwracać uwagę (ćwiczenia w parach)
6. ćwiczenia praktyczne – analiza własnych jadłospisów, komponowanie własnych posiłków. Nikt nie wyjdzie bez tych umiejętności!
7. Ciekawostki produktowe (omówienie składu i właściwości niektórych produktów, np. mleka sojowego, kotletów sojowych, tofu, past kanapkowych, spiruliny)
8. Dodatek: Jak rozmawiać z mięsożercą na temat swojej diety? (ćwiczenia grupowe)
Prowadzące:
Iwona Kibil – dietetyk, praktyk NLP
Małgorzata Sobczyk – dietetyk
więcej informacji http://www.wegecentrum.pl/