Menu

Primaświat

Zapraszamy do zdrowego świata Primaviki!

Zapraszamy na wykład

data: 23 lutego 2015

Na pewno nie raz słyszałeś, że dieta roślinna pomimo wysokiego spożycia żelaza, jest niedoborowa w ten pierwiastek ze względu na niższą przystosowalność w porównaniu do mięsa. 


Na pewno nie raz słyszałeś, że wapń z roślin ma niską biodostepność i niektóre rośliny wręcz blokują jego wchłanianie w naszym przewodzie pokarmowym. Problem ten tyczy się także magnezu, cynku a także innych składników. 


Na wykładzie przedstawimy Ci informacje dotyczące składników anty-odżywczych, ich negatywnego i korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Przedstawimy Ci także najlepsze metody pomocne w redukcji związków anty-odżywczych w naszej diecie.

 



Agenda wykładu:

1)Związki anty-odżywcze – czym są i gdzie je znajdziemy? Jakie mogą wywoływać negatywne skutki zdrowotne?

2)Rodzaje związków anty-odżywczych w żywności (opis każdego z nich, w czym się znajduje, w jaki sposób zaburza przyswajanie składników, jak zredukować jego zawartość w żywności).

Przedstawione związki to m.in.:
polifenole,związki fenolowe
garbniki,
taniny,
szczawiany,
katechiny,
lektyny,
glukozynolany,
fityniany,
inhibitory trpsyny,
saponiny,

3)Techniki kulinarne i techniki obróbki wstępnej, w jaki sposób poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie roślinnej.

4)Czy związki anty-odżywcze, to samo zło? Jakie mogą być korzystne skutki związane ze spożyciem tych substancji?

5)Konkurs z nagrodami, zakończenie wykładu

PRELEGENTKI
dietetyczki Wegecentrum, specjalistki diet roślinnych

Małgorzata Sobczyk i Iwona Kibil

Więcej informacji na stronie www.wegecentrum.pl

 

ulotkaantyodywcze2

Share This