
Zapraszamy na wykład
data: 23 lutego 2015
Na pewno nie raz słyszałeś, że dieta roślinna pomimo wysokiego spożycia żelaza, jest niedoborowa w ten pierwiastek ze względu na niższą przystosowalność w porównaniu do mięsa.
Na pewno nie raz słyszałeś, że wapń z roślin ma niską biodostepność i niektóre rośliny wręcz blokują jego wchłanianie w naszym przewodzie pokarmowym. Problem ten tyczy się także magnezu, cynku a także innych składników.
Na wykładzie przedstawimy Ci informacje dotyczące składników anty-odżywczych, ich negatywnego i korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Przedstawimy Ci także najlepsze metody pomocne w redukcji związków anty-odżywczych w naszej diecie.
Agenda wykładu:
1)Związki anty-odżywcze – czym są i gdzie je znajdziemy? Jakie mogą wywoływać negatywne skutki zdrowotne?
2)Rodzaje związków anty-odżywczych w żywności (opis każdego z nich, w czym się znajduje, w jaki sposób zaburza przyswajanie składników, jak zredukować jego zawartość w żywności).
Przedstawione związki to m.in.:
polifenole,związki fenolowe
garbniki,
taniny,
szczawiany,
katechiny,
lektyny,
glukozynolany,
fityniany,
inhibitory trpsyny,
saponiny,
3)Techniki kulinarne i techniki obróbki wstępnej, w jaki sposób poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie roślinnej.
4)Czy związki anty-odżywcze, to samo zło? Jakie mogą być korzystne skutki związane ze spożyciem tych substancji?
5)Konkurs z nagrodami, zakończenie wykładu
PRELEGENTKI
dietetyczki Wegecentrum, specjalistki diet roślinnych
Małgorzata Sobczyk i Iwona Kibil
Więcej informacji na stronie www.wegecentrum.pl