
Czas na musztardÄ™
data: 15 września 2013
Na poczÄ…tku byÅ‚a gorczyca – tak mogÅ‚aby zaczynać siÄ™ książka opisujÄ…ca dzieje musztardy, która powszechnie znana byÅ‚a już wÅ›ród starożytnych Greków i Rzymian. Przyprawa ta na przestrzeni wieków zadomowiÅ‚a siÄ™ na wszystkich stoÅ‚ach – od tych królewskich, po stojÄ…ce w chatach krytych strzechÄ…. DziÅ› trudno wyobrazić sobie kuchniÄ™ bez musztardy, zarówno w postaci dodatku do wÄ™dlin, jak i bazy wielu zimnych i gorÄ…cych sosów, majonezów i marynat. Trudno również wyobrazić sobie lato bez musztardy. To czas kiedy zapach grillowanych nie tylko wÄ™dlin, ale także warzyw i wegetariaÅ„skich szaszÅ‚yków unosi siÄ™ w powietrzu. Dodaje ona smaku, aromatu jak również nadaje uroku wspólnym kolacjom przy grillu. Poza walorami smakowymi, dziÄ™ki zawartym w niej zwiÄ…zkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie – zwÅ‚aszcza tÅ‚uszczów.
Zaproś więc swoich sąsiadów na grilla i nie zapomnij o musztardzie!