Menu

Primaświat

Zapraszamy do zdrowego świata Primaviki!

Czas na musztardę

data: 15 września 2013

Na początku była gorczyca – tak mogłaby zaczynać się książka opisująca dzieje musztardy, która powszechnie znana była już wśród starożytnych Greków i Rzymian. Przyprawa ta na przestrzeni wieków zadomowiła się na wszystkich stołach – od tych królewskich, po stojące w chatach krytych strzechą. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez musztardy, zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Trudno również wyobrazić sobie lato bez musztardy. To czas kiedy zapach grillowanych nie tylko wędlin, ale także warzyw i wegetariańskich szaszłyków unosi się w powietrzu. Dodaje ona smaku, aromatu jak również nadaje uroku wspólnym kolacjom przy grillu. Poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w niej związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie – zwłaszcza tłuszczów.

Zaproś więc swoich sąsiadów na grilla i nie zapomnij o musztardzie!

Share This