Menu

Primaświat

Zapraszamy do zdrowego świata Primaviki!

Wege Majówka

data: 14 maja 2018

W dniach od 1 do 6 maja odbyła się coroczna Wege Majówka.

Wege Majówka to wegański wypoczynek z roślinną kuchnią w uroczej scenerii Karkonoszy i Gór Izerskich, organizowany w ramach inicjatywy Wege Wakacje. Już po raz kolejny naszym partnerem była firma Primavika, przekazując swoje produkty, z których korzystaliśmy w trakcie przygotowywania zdrowych wegańskich śniadań, obiadów, poczęstunków, jak również podczas cieszących się dużym zainteresowaniem warsztatów i pokazów kulinarnych.

Uczestnicy raczyli swoje podniebienia wegańskimi śniadaniami w formie szwedzkiego stołu. Do wyboru były pyszne pasty i pasztety, masła z pestek, nasion i orzechów, do tego sałatki oraz świeże owoce i warzywa. Nieodłącznym elementem śniadań był hummus, który pojawił się w wielu ciekawych wariantach smakowych, m.in. na słodko ze śliwką i kakao oraz o smaku pasty “jajecznej” ze szczypiorkiem z dodatkiem soli kala namak. Nie zabrakło także śniadaniowych przekąsek na ciepło – gorąca fasolka i ciecierzyca w sosie pomidorowym, podana z tofu i świeżą natką, sprawdziła się idealnie jako rozgrzewające i syte śniadanie, przed wędrówką górską. Z kolei buraczki ‘Pychotka’ i BIO musztarda znakomicie uzupełniały i podkreślały smak pasztetów warzywnych, które codziennie gościły na majówkowych stołach. Dodatkiem do niemal każdego obiadu były sosy, do których przygotowania posłużyła nam BIO musztarda oraz ekologiczny koncentrat z pomidorów. I tak na bazie własnej roboty roślinnego majonezu sporządziliśmy sos czosnkowy do naleśników meksykańskich, dressing do sałatki z kapusty pekińskiej, czy sos tzatziki do pieczonych ziemniaków. Jedliśmy także indyjski dahl, gryczane kotlety z sosem pomidorowym i pomarańczą, ryż z potrawką z warzyw w sosie pomidorowym, krem pomidorowo-paprykowy i zupę ciecierzycową z makaronem.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne, podczas których przyrządziliśmy wspólnie wegańskie burgery. Zjedliśmy je w samodzielnie upieczonych bułkach, z dodatkiem ketchupu, musztardy i świeżych warzyw.

Smaczne i urozmaicone śniadania, obiady oraz słodkie poczęstunki w towarzystwie malowniczych widoków sprawiły, że nasi uczestnicy opuszczali majówkę zadowoleni i z deklaracją ponownego przyjazdu.

Na najbliższy wyjazd zapraszamy w wakacje, na przełomie lipca i sierpnia. Szczegóły na stronie wegewakacje.pl

Share This